Υιοθεσία

 Ένα μωρό. Ένα πλασματάκι μια σταλιά, τόσο πολύτιμο.

Η προσωποποίηση της ευτυχίας, της αθωότητας σε ένα τόσο μικρό "πακετάκι χαράς".  Η απύθμενη αγάπη που νιώθεις απο την πρώτη στιγμή που το κοιτάζεις. Το νέο αίσθημα ευθύνης που σε πλημμυρίζει. Οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στη ζωή σου.  Πλέον η καρδιά, περπατάει έξω από το σώμα σου. Το όνειρο των περισσότερων, αν όχι όλων, των γυναικών του πλανήτη. Η ολοκλήρωση. Η μητρότητα.

Ένα μωρό. Από 17 χρονών, ήξερα τί ήθελα. Δεν με ενδιέφερε αν θα ήμουν παντρεμένη ή όχι. Σπουδές, δουλειά και παιδί. Στην πορεία, ήρθε ο άντρας μου και τελικά, μου βγήκε σε καλό (πλάκα κάνω μωρό μου! Σ' αγαπώ!).  Τέλος πάντων. Το θέμα είναι ότι, έχουμε μια πανέμορφη οικογένεια και το πιο υπέροχο παιδί του κόσμου. Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα και αισθάνομαι τυχερή και ευτυχισμένη.


Ένα μωρό. Πάντα πίστευα, πως όλα τα παιδιά του κόσμου, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής και φύλου, είναι το ίδιο.  Είναι ξεχωριστά, μα δεν τα ξεχώρισα ποτέ. Ίδια δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες. Ίδιο δικαίωμα στην αγάπη, στην ασφάλεια, στην ευτυχία, στην οικογένεια. Δυστυχώς για κάποια παιδιά, η ζωή δεν ξεκίνησε ρόδινα. Υπάρχουν όμως άνθρωποι, που τα παίρνουν υπο την προστασία τους, τους προσφέρουν μια οικογένεια, που τόσο έχουν ανάγκη. Ασφάλεια και το δικαίωμά τους σε όλα αυτά που χρειάζεται ένα παιδί.

Ένα μωρό. Μεγάλη υπόθεση. Λένε οτι γονιός δεν είναι αυτός που γεννάει ένα παιδί, αλλά αυτός που το μεγαλώνει. Ναι, ισχύει. Για να γίνεις γονιός, χρειάζεται προσπάθεια. Να είσαι πάντα εκεί. Να έχεις την ευθύνη μέσα σου. Να ξέρεις οτι ίσως χρειαστεί να θυσιάσεις πράγματα για κάποιον άλλον. Χρειάζεται τεράστια αποθέματα στοργής, αγάπης και φροντίδας. Και όλα αυτά ξυπνάνε ταυτόχρονα. Με την πρώτη ματιά που θα ρίξεις στο όμορφο προσωπάκι.

Ένα μωρό. Ένα ευαίσθητο θέμα. Για πολλές απο εμάς, είναι τόσο απλή η απόκτηση ενός μωρού. Άλλες δυσκολεύονται λίγο, άλλες περισσότερο στο τέλος όμως τα καταφέρνουν. Εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και θεραπείες που κοστίζουν, όχι τόσο σε χρήμα , όσο σε ψυχολογία. Αναγκαστικές διαδικασίες, που γίνονται για λόγους υγείας, οι οποίες στερούν απο άλλες γυναίκες το δικαίωμα στη μητρότητα και πολλές φορές, καθορίζουν και τις σχέσεις τους. Ξέρω 4 τέτοιες γυναίκες. Απο αυτές, η μία υιοθέτησε ένα αγοράκι, η άλλη μετά απο πολλές αποτυχημένες εξωσωματικές κατάφερε να αποκτήσει ένα κοριτσάκι.

Γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια μια γυναίκα, για την οποία η απόκτηση ενός μωρού, είναι ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Ξέρω πόσο πολύ θέλει ένα. Και θυμάμαι μια φορά, που κράτησε τον γιό μου αγκαλιά, πολύ μικρό, πως τον κοιτούσε με αγάπη και λαχτάρα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα της, ούτε την εικόνα τους. Αποφάσισε λοιπόν, να προχωρήσει σε υιοθεσία. Δεν θα μπορούσα να χαρώ περισσότερο. Ένιωσα σαν να μου είπε οτι είναι έγκυος. Πήρε μια πολύ γενναία απόφαση και έχει τόση αγάπη μέσα της για να δώσει. Το συζήτησα μαζί της το πρωί και είναι τόσο ενθουσιασμένη. Η διαδικασία είναι λίγο χρονοβόρα, αλλά είμαι πολύ περήφανη που έχει πάρει μια τόσο σημαντική και καθοριστική απόφαση για τη ζωή της. Θα τη στηρίξουμε  100%. 

Ζούμε στο 2021. Οι εποχές έχουν αλλάξει, αν και μερικά μυαλά έχουν μείνει κολλημένα 60 χρόνια πίσω. Η υιοθεσία. Ακόμα θεωρείται ταμπού. Γιατί; Έχει στα αλήθεια σημασία αν κυλάει το ίδιο αίμα στις φλέβες μας; Υπάρχουν ακόμη αυτοί οι άνθρωποι που πιστεύουν οτι αν δεν το γεννήσεις, δεν είναι δικό σου-δικό σου. Στερεότυπα. Για εμένα, είναι ένα δώρο προς τα παιδιά. Τις περισσότερες φορές είναι μια πολύ μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία. Μπορεί όμως να δώσει την ευκαιρία σε ένα παιδί να ζήσει μια καλύτερη ζωή. 

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ του 1989, έχει 54 άρθρα, ισχύει για όλα τα παιδιά κάτω των 18 ετών, ανεξαρτήτου φύλου, θρησκείας, προέλευσης ή αναπηρίας και καθοδηγείται απο 4 θεμελιώδεις αρχές:

  • Όχι στις Διακρίσεις (άρθρο 2). 
  • Το καλύτερο συμφέρον του παιδιού (άρθρο 3). 
  • Επιβίωση, ανάπτυξη και προστασία (άρθρο 6). 
  • Ελευθερία γνώμης και συμμετοχή (άρθρο 12). 
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε: Convention on the Rights of the Child | UNICEF 

Υπάρχουν πολλές δομές και ιδρύματα που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος, αν αποφασίσει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Εξαρτάται απο το είδος της υιοθεσίας που θέλει κάποιος, κρατική, ιδιωτική  ή διακρατική. Φυσικά θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες, οι σχετικοί νόμοι και να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Φωτογραφία: Shannon Pitter on Unsplash


Δείτε ακόμα:

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου