ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Η ημέρα που χάθηκε το μεγαλύτερο επίτευγμα των τελευταίων είκοσι χρόνων.


Η απελπισία και ο φόβος στα μάτια της. Τόσες προσπάθειες για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν πήγαν στράφι εν μια νυκτί. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των τελευταίων 20 χρόνων! Επιστροφή στο σκοτάδι λοιπόν για χιλιάδες Αφγανές γυναίκες. Σεξουαλική σκλαβιά, καταπίεση, φόβος, αποκλεισμός από την εκπαίδευση, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, αβέβαιο μέλλον. Θεέ μου πως μπορεί ο κόσμος να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες;

Εδώ και δύο δεκαετίες, οι γυναίκες του Αφγανιστάν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση, στη δουλειά, μπορούσαν να κυκλοφορούν μόνες τους, τη συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα του τόπου τους. Πλέον, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ απο την περιοχή, χάσανε κάθε είδους δικαίωμα και ελευθερία. Και ενώ οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως δεν θα αλλάξει κάτι για αυτές, ήδη τα πρώτα σημάδια της κυριαρχίας τους δείχνουν πως ναι, θα αλλάξουν και πάλι τα πράγματα και πως ναι, θα ξαναγυρίσουν σε καταστάσεις σκοταδισμού και καθεστώς φρίκης. Ο Ισλαμικός νόμος, η αυστηρή εφαρμογή της Σαρίας και οι αυστηρές και απάνθρωπες ποινές εναντίον τους είναι προ των πυλών. Το πρώτο πράγμα που ανακοινώθηκε ήταν η εφαρμογή της μπούρκας. Όλες πρέπει να συμμορφωθούν αν θέλουν το καλό τους.

Οι Αφγανές γυναίκες, οι γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, τραπεζικοί υπάλληλοι, δικαστές, εκπαιδευτικοί, καθηγήτριες, φοιτήτριες κ.α. απομακρύνονται απο τους χώρους εργασίας τους, απο τα πανεπιστήμια απο την πρώτη στιγμή, με συνοπτικές διαδικασίες και δάκρυα στα μάτια. Ανησυχούν πλέον και για την ίδια τους τη ζωή αλλά και για της οικογένειάς τους, για την ασφάλειά τους. Πολλές είναι αυτές που περιμένουν να έρθουν και να τις σκοτώσουν, όπως ακτιβίστριες για τα γυναικεία δικαιώματα. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι μισογύνηδες άντρες τις χλευάζουν. Οι συνθήκες διαβίωσης τους πλέον έχουν αλλάξει. Η ακτιβίστρια Zarmina Kakar περιγράφει: "αισθάνομαι σαν ένα πουλί, που καταστρέφουν τη φωλιά του και που ενώ βλέπει την καταστροφή, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να την αποτρέψει παρά μόνο να κλάψει."

Οι κάτοικοι της Καμπούλ, προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα όπως μπορούν. Η κυβέρνηση τους έχει ήδη εγκαταλείψει. Ο Μπάιντεν υποστηρίζει πως η Αμερική δεν ήρθε για να χτίσει ένα καινούριο έθνος και εκφράζει την βαθιά λύπη του. Ξεκινάει ο "πόλεμος των προσφύγων", ποιές χώρες είναι διατεθειμένες να τους δεχτούν και ποιες όχι. Και ενώ συμβαίνει αυτό και η κοινή γνώμη παρακολουθεί της εξελίξεις, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ήδη ξεκινήσει.

#prayforAfghanwomen

#supportwomenrights

Φωτογραφία: Photo by Mehdi Sepehri on Unsplash


Δείτε ακόμα:

Ένα μικρό ξεκαθάρισμα

#METOO

Γυναικοκτονία, κακοποίηση, ανοχή...Φτάνει πια!

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου