Ζούμε σε καιρούς απίστευτης ταχύτητας και πληροφόρησης. Τρέχουμε καθημερινά να τα προλάβουμε όλα, ζούμε "γρήγορα", δουλεύουμε πολύ, θέλουμε να έχουμε όσο μπορούμε τα καλύτερα πράγματα, να συμβαδίζουμε με την εποχή. Όλη αυτή η ταχύτητα της καθημερινότητας όμως, οδηγεί στην μεγαλύτερη ίσως μάστιγα, σε ότι αφορά την ψυχική μας υγεία, το άγχος.
Τί είναι το άγχος; Το άγχος είναι μια κατάσταση, κατά την οποία το άτομο βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, είναι πάντα alert. Ο εγκέφαλος δίνει σήμα για κάποια απειλή, κίνδυνο ή επικίνδυνες καταστάσεις. Έτσι το άτομο αρχίζει και βιώνει έντονα συναισθήματα δυσφορίας, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως διάρροιες, στομαχικές διαταραχές, πονοκεφάλους, ταχυκαρδίες, κρίσεις πανικού, ζαλάδα, λιποθυμίες κ.α. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης.
Πρώτος είναι ο φυσικός τρόπος. Με διάφορα αφεψήματα όπως χαμομήλι, τσάϊ anti-stress με χαλαρωτικά βότανα (χαμομήλι, μελισσόχορτο, λεβάντα κτλ) που υπάρχουν στο εμπόριο ή κάψουλες βαλεριάνας απο το φαρμακείο. Η γυμναστική επίσης, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να αποσυμφορήσει την ένταση και να νιώσουμε πιο χαλαροί μετά την άσκηση. Ο διαλογισμός ή η γιόγκα, βοηθούν κάποιους ανθρώπους να αποβάλλουν την περιττή ένταση και στρες που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η παρέα με φίλους, μια βόλτα στη φύση ή γύρω στο τετράγωνο, η συζήτηση με κάποιον που εμπιστεύεσαι και θα σε ακούσει, είναι πολύ βοηθητικό. Ο χορός, το διάβασμα ενός βιβλίου, η κηπουρική, η μαγειρική μπορούν επίσης να σε χαλαρώσουν, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνεις ή κάνεις κάτι δημιουργικό. Τέλος, υπάρχουν και ασκήσεις αναπνοών και άλλες τεχνικές χαλάρωσης. Ο δεύτερος τρόπος, είναι κάποια αγωγή, ΠΑΝΤΑ με τη συμβουλή του γιατρού. Ο τρίτος τρόπος, είναι η επίσκεψη σε κάποιον ψυχολόγο, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις και να διαχειριστείς το άγχος σου.
Στον κάθε άνθρωπο, ταιριάζει κάτι διαφορετικό. Άλλος θα προτιμήσει οτι πιο φυσικό υπάρχει, άλλος μπορεί να δυσκολεύεται πολύ και να καταφύγει στον ψυχολόγο για βοήθεια. Το θέμα είναι, πως για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το άγχος σου, πρέπει πρώτα να είσαι σε θέση να το αναγνωρίσεις. Δεν εννοώ απαραίτητα να βρείς τί το προκαλεί, αν το καταφέρεις αυτό βέβαια συγχαρητήρια! Εννοώ, να καταλάβεις και να δεχτείς οτι, ναι, και εσύ έχεις δικαίωμα να αγχώνεσαι. Και μπορείς να βρεις τρόπο να το αντιμετωπίσεις, με όποιον τρόπο σου ταιριάξει.
Θέλω να σταθώ σε κάτι. Υπάρχει ακόμα, το 2020, το ταμπού του ψυχολόγου. Παλιά, όποιος πήγαινε σε ψυχολόγο είχε πρόβλημα, ήταν τρελός, δαχτυλοδεικτούμενος. Όχι, δεν είναι ετσι. Δεν είναι ντροπή να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια όταν αντιμετωπίζεις κάτι πολύ δύσκολο, όσο χαζό και να φαντάζει σε κάποιον άλλο. Γιατί απλούστατα, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια βιώματα ή αντοχές. Δεν είναι όλα το ίδιο δύσκολα για όλους. Δεν είναι ανάγκη να βασανίζεσαι μόνη σου, ενώ υπάρχει άτομο που μπορεί να σε βοηθήσει, δεν θα σε κρίνει, θα σε ακούσει αντικειμενικά. Ένα άτομο, που θα μπορείς να το εμπιστεύεσαι απόλυτα για το πρόβλημά σου. Ένα άτομο που θα σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις. Και όχι, ψυχολόγος δεν σημαίνει αυτόματα φάρμακα. Σημαίνει εσωτερική αναζήτηση, ανακάλυψη του εαυτού σου απο την αρχή, γιατί ας το παραδεχτούμε, με τόσο άγχος, μπορεί και να το έχασες λίγο.
Η συμβουλή μου είναι αυτή: αν νιώσεις οτι δεν μπορείς μόνη σου, οτι δεν βρίσκεις χαρά σε πράγματα που έκανες παλιότερα και σε γέμιζαν, αν νιώθεις σαν Άτλαντας, οτι κουβαλάς το βάρος όλου του κόσμου στους ώμους σου, οτι βρίσκεσαι σε μια μόνιμη κατάσταση κρίσης πανικού, πήγαινε.Το άγχος είναι πλέον μέρος της ζωής μας, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Συνήθως, το δημιουργούμε οι ίδιο στον εαυτό μας, όταν βρισκόμαστε σε πολύ στρεσογόνες καταστάσεις. Δεν είναι όμως κάτι ανίκητο. Αυτό που χρειάζεται, είναι η θετική στάση και σκέψη οτι όπως και όλα τα άλλα, θα περάσει και αυτό. Γιατί δεν είναι αυτό που θα καθορίσει τί άνθρωπος είσαι. Γιατί δεν θα το αφήσεις να μειώνει την αντίληψη και την αξία σου άλλο. Δεν είσαι οι σκέψεις σου. Αναγνώρισέ το και αντιμετώπισέ το. Μπορείς, γιατί είσαι δυνατή!
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου