Γυναικοκτονία, κακοποίηση, ανοχή...Φτάνει πια!

Λοιποοοοοόν...Η ανθρωπότητα. Η κοινωνία μας.  Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε έναν προηγμένο πολιτισμό, να ζούμε μέσα στην τεχνολογία και να έχουμε σχεδόν οτιδήποτε θελήσουμε. Επίσης έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που το να είσαι γυναίκα είναι... επικίνδυνο να το πω; Δεν ξέρω πως να το πω. Δεν ξέρω αν είναι λόγω κοροναϊού, δεν ξέρω αν είναι λόγω καραντίνα ή άγχους, δεν ξέρω πως ενώ είναι τόσο αναπτυγμένη η κοινωνία μας, τελικά πάμε κατά διαόλου. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, ακούμε για σεξουαλική παρενόχληση και βία κατά των γυναικών, ακούμε για τις δολοφονίες τους, ξυλοδαρμούς τους, εξαφανίσεις τους οι οποίες καταλήγουν σε θρήνο. Τελευταία, μιλούσαμε για το δράμα, γιατί περί δράματος πρόκειται, της εξαφάνισης της blogger Gabby Pepito, ενώ ο σύντροφός της αγνοείται/κρύβεται. Είχε βγει στις ειδήσεις ένα βίντεο που την έδειχνε να κλαίει μετά από τσακωμό που είχε μαζί του. Το FBI ερευνά το σπίτι των γονιών του αρραβωνιαστικού της και γνωστοποίησε ότι βρέθηκε μια σωρός η οποία ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά της κοπέλας. Σήμερα για το έγκλημα πάθους στη Ρόδο, όπου μια 30χρονη κοπέλα έχασε τη ζωή της απο τον πρώην σύντροφο της, γιατί μετά απο ένα μήνα τον χώρισε. Πριν μερικές μέρες ακούγαμε για άλλη δολοφονία γυναίκας από τον σύντροφό της. Λίγες μέρες πιο πριν κακοποίηση μιας άλλης γυναίκας από τον άντρα της. Πιο πριν ακόμα άλλες δολοφονίες, βιασμούς, κακοποιήσεις γυναικών, μέχρι και κατάργηση κάθε δικαιώματος των γυναικών στο Αφγανιστάν ακούσαμε. 

Γυναικοκτονίες. Πατριαρχία. Οι σύντροφοί τους, που αποφάσισαν οτι έχουν την εξουσία να αφαιρέσουν τις ζωές όλων αυτών των γυναικών. αποφάσισαν οτι έχουν δικαίωμα να ορίσουν τις ζωές τους. Άλλο ένα παράδειγμα επιβολής της πατριαρχίας για λόγους, που σύμφωνα με τους ίδιους έπρεπε να τιμωρηθούν, συμμορφωθούν, πεθάνουν, "δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτές". Στην Ελλάδα, είναι η ενδέκατη γυναικοκτονία. 118 μέσα σε έξι χρόνια! Δεν ξέρω πόσες είναι σε όλο τον πλανήτη. Εγκλήματα κατά των γυναικών, ακριβώς επειδή είναι γυναίκες. Πότε θα συνειδητοποιήσει η κοινωνία και ο κόσμος όλος οτι δεν είναι απλά ειδική μεταχείριση για τα θύματα; Οτι όντως υπάρχει πρόβλημα και κάποιοι μεροληπτούν; Οτι υπάρχουν γυναίκες που ζουν καθημερινά με τον φόβο οτι μπορεί να μη ζήσουν για να δουν την επόμενη μέρα; Οτι φοβούνται τον θυμό, τις φωνές, τις προσβολές, το σπάσιμο των πραγμάτων, την κακιά στιγμή; Ότι δεν είναι εγκλήματα πάθους αλλά εγκλήματα σκέτο. Γιατί το πάθος, η αγάπη, δεν σκοτώνουν! Η πατριαρχία το κάνει. Η κοινωνία μας όμως, δεν αντέχει στο άκουσμα της λέξης αυτής: γυναικοκτονία. Προσπαθεί να την ψιθυρίζει καθισμένη βολικά πάνω σε σάπια θεμέλια, δεν τις αντιμετωπίζει σαν ανθρώπους αλλά σαν αριθμούς. Δεν θέλει να δει το σκοτάδι στο οποίο έπεσε.

Είναι τόσα πολλά τα "τυχαία, μεμονωμένα περιστατικά" και πρέπει να αντιδράσουμε δυνατά. Ας στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τις γυναίκες, ας βοηθήσουμε τα κορίτσια μας, ας διδάξουμε στα αγόρια μας, στα παιδιά μας τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση, την κατανόηση, την έννοια της ισότητας των δύο φύλων, να αγαπούν, να είναι πραγματικοί ΑΝΤΡΕΣ. Ας μάθουμε στα κορίτσια μας οτι δεν είναι εντάξει να τις μειώνουν, να τις φερονται άσχημα, να τις χτυπούν, να τις εκμεταλλεύονται, στο όνομα της αγάπης και οτι πρέπει να φεύγουν, να αναζητούν βοήθεια με το πρώτο σημάδι τέτοιων συμπεριφορών. Χρειαζόμαστε σχέδιο και παρεμβάσεις για να μπορέσει να ανατραπεί όλο αυτό,

Δώστε δύναμη και αγάπη η μία στην άλλη. Είμαστε εδώ.

Για κάθε Δώρα, Κάρολαϊν, Γαρυφαλλιά, Ζωή, Ανθή, Susan, Κωνσταντίνα, Ελένη και όλες τις υπόλοιπες γυναίκες που χάθηκαν ή δίνουν την δική τους μάχη. 

#supportwomen        #empowerwomen

#womensrights

Φωτογραφία: Photo by Lindsey LaMont on Unsplash


Δείτε ακόμα:

Gay, straight, bisexual...έχει σημασία;

Όχι στον ρατσισμό

Η τέλεια γυναίκαCONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου