Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Απο το 1985 ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Αποτέλεσε μέρος της προσπάθειας για την ενημέρωση των γυναικών, καθώς και για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωσή της νόσου. Είναι ένας συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, περίπου 1 στις 9, στατιστικά, θα το εμφανίσουν και είναι αντιμετωπίσιμος στο 95%, αν γίνει έγκαιρη διάγνωση. Ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι το χειρουργείο.

Βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν: η κληρονομικότητα, η ηλικία, η έκθεση σε ορμόνες κ.α. Οι γυναίκες εκτός απο την αυτοεξέταση, δηλαδή την ψηλάφιση του στήθους τους, απο τα 30 και μετά θα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο υπέρηχο μαστού, ενώ απο τα 38 και μετά σε ετήσια ψηφιακή μαστογραφία, η οποία έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει το παραμικρό σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, κ.α. επίσης βοηθούν στην πρόληψη.

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες γύρω απο το θέμα αυτό, όπως και διάφοροι μύθοι. Ό,τι και να διαβάζουμε όμως, δεν σημαίνει οτι μας αφορά και δεν πρέπει να μας αγχώνει. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε σύγχρονα μηχανήματα, που χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για τον ετήσιο έλεγχο του στήθους μας. Στην Ελλάδα, κάθε Οκτώβριο τα διαγνωστικά κέντρα, ανακοινώνουν προσφορές, στα πλαίσια της καμπάνιας αυτής, για προληπτικές εξετάσεις. Οι προσφορές αυτές ισχύουν καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα και χρειάζεται ραντεβού για να γίνουν. 

Η ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη. Θυμηθείτε τον τακτικό έλεγχο του στήθους σας. Δεν ξεχνάμε το ραντεβού μας.


Φωτογραφία: Photo by Angiola Harry on Unsplash


Δείτε ακόμα:

Λουΐζα η θαυματουργή
CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου