4+1 λόγοι για να αποφασίσεις τί δέντρο θα στολίσεις φέτος τα Χριστούγεννα.

Έφτασε επιτέλους η στιγμή, να γίνει το σπίτι μας πιο γιορτινό, πιο χαρούμενο, γεμάτο λάμψη, χρώμα και μυρωδιές. Η αγαπημένη εποχή του χρόνου, μικρών και μεγάλων σχεδόν έφτασε! Χριστούγεννα! Έχω ήδη προμηθευτεί με καινούρια παιχνίδια και στολίδια, αφού χρειαζόμουν μια ανανέωση μετά απο 10 χρόνια και το δέντρο βγήκε απο την αποθήκη. Ώρα να στηθεί και να στολιστεί το πολυπόθητο χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Άλλοι, προτιμούν να στολίσουν αληθινό έλατο. Προσωπικά και χωρίς να θέλω να φανεί οτι κρίνω όσους το προτιμούν, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να έχεις αληθινό έλατο για να στολίσεις τα Χριστούγεννα. Εννοώ, να το κόψεις για να το κρατήσεις 1,5 μήνα το πολύ και μετά να το πετάξεις. Γιατί να μην επενδύσεις αυτά τα 40€/μέτρο που θα πληρώσεις, για να αγοράσεις ένα σε μια γλάστρα και να το παίρνεις μέσα για να το στολίσεις; Γιατί αντί να στήσεις το κομμένο στον κήπο σου, να μην φυτέψεις ένα και να το στολίζεις; 

Ας δούμε τις διαφορές. Τα φυσικά δέντρα:

  • Θεωρούνται πιο οικολογικά. Τα δέντρα αυτά δεν κόβονται απο άγρια δάση, αλλά απο ελεγχόμενες φάρμες. Η κοπή τους για τα Χριστούγεννα, είναι και ο λόγος που τα φυτεύουν.
  • Είναι λιγότεροι οι ρύποι που εκπέμπονται κατά τη μεταφορά τους, καθώς είναι εγχώρια. Δεν διανύονται δηλαδή μεγάλες αποστάσεις, όπως χρειάζεται για τα συνθετικά δέντρα που κατασκευάζονται κυρίως στο εξωτερικό.
  • Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι, ομορφαίνουν φυσικά τον χώρο, ενώ πλανάται και μια μυρωδιά "ελατίλας" στον αέρα. Επίσης είναι πηγή οξυγόνου.


Απο την άλλη, τα
συνθετικά δέντρα:
  • Δεν είναι βιοδιασπώμενα.
  • Όπως ανέφερα παραπάνω, το κόστος μεταφοράς και η ρύπανση είναι υψηλότερα γιατί συνήθως κατασκευάζονται στο εξωτερικό.

Συμπέρασμα; Αν δεν έχετε θέμα να στολίζετε το ίδιο δέντρο, κάθε χρόνο, ένα συνθετικό είναι καλή επιλογή. Στο σπίτι μας στολίζουμε ψεύτικο δέντρο. Τώρα πλέον, μοιάζουν πολύ φυσικά και φουντωτά, δεν είναι όπως παλιά. Έχω όμως και ένα αληθινό, έξω στο μπαλκόνι, σε γλάστρα. Αν θέλω το βάζω μέσα στο σπίτι και το στολίζουμε, ή το αφήνω έξω, όπως φέτος και απλά βάζουμε λαμπάκια. Οπότε σε περίπτωση που το έχετε με τα φυτά, προτείνω να επενδύσετε σε μια γλάστρα με ένα έλατο. 

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου