13 πράγματα που έμαθα το 2021

 

Η Άλκηστης απο το Little Hope Flags, ξεκίνησε ένα blog challenge , στο οποίο μας καλεί να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση, σε όσα συνέβησαν και στα μαθήματα που πήρα. Φέτος, είναι η πρώτη φορά που θα κάνω και γραπτώς έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Εννοείται οτι συμμετέχω με χαρά! 

Για να σκεφτώ λοιπόν...2021. Μια χρονιά δύσκολη, όπως και το 2020, όχι όμως και πιο δύσκολη. Έγιναν διάφορα πράγματα, τα περισσότερα καλά βέβαια. Οκ, ξεκιναω!

1. Έμαθα οτι τίποτα δεν είναι μόνιμο. Τί εννοώ με αυτό; Οτι όσο δύσκολη και να είναι μια κατάσταση, όπως όλο αυτό που γίνεται τόσο καιρό με την πανδημία, δεν είναι κάτι που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω ή να ξεπεράσω τις δυσκολίες που προκύπτουν. 

2. Απέδειξα στον εαυτό μου για πολλοστή φορά, την δύναμη που έχω μέσα μου. Σαν γυναίκα καπετάνιου, σχεδόν τα πάντα, αν όχι όλα, περνάνε απο το χέρι μου: σπίτι, παιδί, αυτοκίνητο, υποχρεώσεις, τα πάντα χωρίς βοήθεια απο πουθενά.  Πρέπει να μπορείς να χειρίζεσαι καταστάσεις που πολλές φορές δεν έχεις την πολυτέλεια να συζητήσεις με το άλλο σου μισό, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει χρόνος και πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Χρειάζεται αρκετό τσαγανό για να μπορέσεις να έχεις μια τέτοια καθημερινότητα. Και αποδεικνύω στον εαυτό μου καθημερινά οτι το έχω!

3. Μπορώ να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Αυτό μπορεί να έχει πολλές έννοιες. Να χάσω βάρος (10 κιλά παρακαλώ!). Να ξεκινήσω ξανά το γυμναστήριο, αφού λόγω καραντίνας δεν πήγαινα. Να μάθω κάτι, όπως όταν έκανα μαθήματα ισπανικών και τόσα άλλα! Να φροντίσω τη διατροφή μου, το δέρμα μου. Να δουλέψω εσωτερικά μαζί του. 

4. Να γελάω περισσότερο. Ναι! Νομίζω πως γέλασα περισσότερο φέτος. Ο γιος μου έχει μεγαλώσει και έχει ποοοοοολύ πλάκα. Ο άντρας μου το ίδιο. Τα γέλια που κάνουμε με τις φίλες μου. Πολύ γέλιο!

5. Το blogging είναι πλέον τρόπος ζωής για εμένα. Είναι κάτι που με γεμίζει, μπορώ να εκφράζομαι με τον τρόπο μου. Μιλάω για οτιδήποτε με ενδιαφέρει ή οτιδήποτε επίκαιρο, που θέλω και νομίζω πως πρέπει να ασχοληθώ. Είμαι ακόμα καινούρια σχετικά σε όλο αυτό και φέτος αποφάσισα να ξανοιχτώ λίγο. Έμαθα πράγματα, ασχολήθηκα με θέματα που δεν ήξερα οτι υπάρχουν, ζήτησα βοήθεια. Και ακόμα μαθαίνω!

6. Κάποια πράγματα τα γνωρίζεις για τον εαυτό σου. Συνήθως είναι κάτι που σε χαρακτηρίζει, που απλά ξέρεις οτι είναι κομμάτι σου. Υπάρχουν όμως στιγμές που ξαφνικά ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ! Κάπως έτσι, συνειδητοποίησα τον φεμινισμό μέσα μου. Να το εξηγήσω αυτό για να μην παρεξηγηθώ. Πάντα θαύμαζα τις γυναίκες ακτιβίστριες, δημιουργούς, γυναίκες με επιρροή και έργο. Η ευημερία των γυναικών, τα θέματα ισότητας, τα δικαιώματά μας είναι σημαντικά. Φέτος, εκτός απο το να υψώνω το ανάστημά μου και τη φωνή μου, προς υπεράσπιση όλων αυτών που ανέφερα, σε διάφορες συζητήσεις, αποφάσισα να τα γράφω κιόλας. Με τον τρόπο μου και με την "πένα" μου βάζω κι εγώ το λιθαράκι μου. 

7. Προσπάθησα να λέω λιγότερα όχι. Εκεί που χρειάζεται όμως, δεν ισχύει για όλα μην τρελαθούμε! Να σκέφτομαι "γιατί να μην κάνω/γίνει αυτό; Τί πειράζει; Θα επηρεάσει κάτι;". Νομίζω οτι έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα εξαιτίας αυτού του σκεπτικού, πράγματα με τα οποία καταλαβαίνω πως δεν χρειάζεται να ασχοληθώ παραπάνω, που τελικά αποδεικνύονται ασήμαντα.

8. Προσπαθώ πολύ να καταλάβω, οτι δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο που σκέφτομαι εγώ. Οτι δεν έχουν όλοι τη δικιά μου λογική, ακόμα και στα πολύ απλά και καθημερινά πράγματα. Το χάνω κάπου κάπου, αλλά το προσπαθώ.

9. Να έχω περισσότερη υπομονή. Επίσης να κάνω κάπου κάπου και τα "στραβά μάτια". Έμαθα να επιλέγω τις μάχες μου.

10. Να παίρνω τον χρόνο μου.  Χρειάζομαι κάπου κάπου χρόνο για εμένα. Χρειάζομαι κάπου κάπου ξεκούραση. Δικαιούμαι να βαριέμαι να κάνω το οτιδήποτε. 

11. Να μην βιάζομαι. Όλα θα γίνουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τί πειράζει αν μια μέρα που θα λείπουν όλοι απο το σπίτι, χωθώ ξανά κάτω απο το πάπλωμα και δω την αγαπημένη μου σειρά ή διαβάσω το βιβλίο μου; Θα γίνει και το φαγητό και όλες οι δουλειές που πρέπει να κάνω!

12. Να μην με ρίχνουν οι αναποδιές. Μέσα στη ζωή είναι όλα. Το θέμα είναι να κοιτάς το μέλλον με αισιοδοξία.

13. Να διαχειρίζομαι το άγχος μου. Εντάξει, αυτό το δουλεύω, αλλά είμαι σε πάρα πολύ καλό δρόμο και το παλεύω.

Το 2022 θα είναι καλύτερο. Ναι, θα ζοριστούμε πάλι με την πανδημία. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι θα παραιτηθώ κιόλας! Η ζωή είναι ωραία, με τα πάνω της και τα κάτω της. Όσο δύσκολες και να φαίνονται κάποιες χρονιές, να θυμάσαι οτι δεν ήρθαν για να μείνουν. Αυτή είναι και η ομορφιά της.


Photo by Paico Oficial on Unsplash

CONVERSATION

2 Comments:

  1. Για κάποιο λόγο, έμεινα στο ότι είσαι σύζυγος καπετάνιου. Πραγματικά θέλει πολλή δύναμη να κουβαλάς ένα σπιτικό (σχεδόν) μόνη σου στην πλάτη σου! Ελπίζω το 2022 να σας φέρει υγεία, ακόμα περισσότερη αγάπη, και πολλά (καλά) μαθήματα που θα σε εξελίξουν κι άλλο. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει πολύ δύναμη, ναι έχεις απόλυτο δίκιο. Χρειάζεται όμως και από τους δύο πολύ αγάπη, κατανόηση και προσπάθεια για να το κάνουμε να δουλέψει. Ευτυχώς διαθέτουμε πολύ από αυτό! Εύχομαι καλές γιορτές και ένα μαγικό 2022…!

      Διαγραφή