Τί είναι το Revenge Porn;


Τις τελευταίες ώρες, υπάρχει ένα κύμα καταγγελιών εναντίον του Στάθη Παναγιωτόπουλου στα social media, που τον κατηγορούν για revenge porn.  Χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, η κοπέλα τον κατήγγειλε οτι δημοσίευσε, χωρίς τη συγκατάθεσή της, ερωτικές στιγμές τους σε site πορνογραφικού υλικού. Κάθε ώρα που περνάει, προστίθεται και μια ακόμα καταγγελία εις βάρος του. 

Ναι αλλά, τί θα πει Revenge Porn; Είναι η δημοσιοποίηση των ιδιωτικών ερωτικών στιγμών ενός ατόμου, βίντεο ή φωτογραφιών, (στο internet, με αποστολή απο κινητό σε κινητό ή ακόμα και απλά να τα δείχνει απο το κινητό σε άλλους) απο  τον πρώην ή και απο τον τωρινό του σύντροφο, χωρίς τη συγκατάθεσή του. Αυτό έχει σκοπό την εκδίκηση, με αποτέλεσμα την παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Με άλλα λόγια: ένα ζευγάρι μπορεί να αποφασίσει να τραβήξει φωτογραφίες ή κάποιο βίντεο με τις ερωτικές του στιγμές. Συναινούν και οι δύο, έχοντας εμπιστοσύνη στη σχέση τους και τον σύντροφό τους, γιατί έτσι θέλουν εκείνη τη στιγμή, έτσι τους αρέσει, θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο κτλ. Κάποια στιγμή για οποιονδήποτε λόγο, όποιος απο τους δύο έχει αυτό το υλικό, το ανεβάζει σε διάφορα sites ή το δείχνει παντού, για λόγους ανήθικους, εξευτελισμού ή εκδίκησης. 

Αποτελεί άλλη μια μορφή ψυχολογικής και πολλές φορές σωματικής βίας. Γιατί; Γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για απειλή ή κακοποίηση, για χρήματα, για σεξουαλικές χάρες κ.α. Μπορεί να προκαλέσει στρες και διάφορες άλλες ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως στη περίπτωση της 22χρονης κοπέλας απο τα Γιαννιτσά, που αυτοκτόνησε. Η αντιμετώπισή του είναι μία: καταγγελία. Αν ποτέ πέσετε θύμα τέτοιας κατάστασης, ΜΙΛΗΣΤΕ. Έστω σε κάποιον φίλο. Με μια καταγγελία στην αστυνομία, στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ή στο CSI Institute, για να επέμβουν και να σας προστατέψουν. Για να σπάσει άλλη μια "αλυσίδα". Δεν είστε μόνοι.

Να θυμάστε πάντα, ειδικά εσείς που τώρα ξεκινάτε, που δεν είχατε άλλη φορά ερωτικές σχέσεις, νεαρά κορίτσια και αγόρια, αλλά και εσείς γυναίκες και άνδρες, που μπορεί να έχετε πέσει θύματα τέτοιων ανθρώπων: δεν είναι κακό να συμφωνήσετε να κάνετε κάτι τέτοιο με τον σύντροφό σας. Δεν φταίτε εσείς, επειδή συναινέσατε στη δημιουργία του βίντεο ή την λήψη των φωτογραφιών. Δεν είναι κακό αφού το θέλατε.  Δεν είναι κακό να δείξετε εμπιστοσύνη και να προχωρήσετε με αυτό. Κακό είναι όταν ο/η σύντροφός σας το διαρρέει παντού χωρίς να το ξέρετε. Κακό είναι να φαίνεται το πρόσωπό σας ή ακόμα και να ακούγεστε σε κάτι που βλέπουν όλοι χωρίς τη συγκατάθεσή σας.  Κακό είναι να σας εκβιάζουν και να σας απειλούν με αυτά. Κακό είναι να το αντιμετωπίζουν σαν πορνογραφικό υλικό.

Το revenge porn αποτελεί σοβαρό αδίκημα και δυστυχώς τα θύματα υποβάλλονται πολλές φορές σε victim shaming. Δεν μένουμε θεατές σε κανένα περιστατικό βίας, υποστηρίζουμε τα θύματα.Εδώ, βρίσκονται οι τρόποι επικοινωνίας, σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς: 

  • CSI Institute (Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια): 215 215 1011 ή info@csii.gr
  • Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου