Εσυ ξερεις τι ειναι η "ΜΑΣΚΑ 19";


Η αύξηση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι τρομακτικά μεγάλη. Σημαντικό ρόλο για αυτό το φαινόμενο, έχει παίξει η πανδημία, καθώς τα θύματα, συνήθως γυναίκες και παιδιά, είναι παγιδευμένα μέσα στον ίδιο χώρο με τον θύτη. Τα θύματα δέχονται ψυχολογική, σωματική και λεκτική βία, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε συνεχόμενο και αυξανόμενο στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Για να μπορέσουν να βρουν βοήθεια, έχει καθιερωθεί ένας Διεθνής Κωδικός για τα θύματα κακοποίησης ή ενδοοικογενειακής βίας: η "Μάσκα 19". Ξεκίνησε απο το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων. Το άτομο που βιώνει τέτοια περιστατικά και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο ή να επικοινωνήσει αλλιώς, μπορεί να πάει σε ένα φαρμακείο και με διακριτικό τρόπο να ζητήσει μια μάσκα 19. Ο φαρμακοποιός τότε, ζητάει διακριτικά τα στοιχεία του θύματος και με τη σειρά του ενημερώνει τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων. Η γραμμή λειτουργεί 365 τον χρόνο, όλο το 24ωρο και στελεχώνεται απο κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Εναλλακτικά μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους μέσω email στο sos15900@isotita.gr ενώ υπάρχει και "φόρμα παραγγελίας της μάσκας 19" απο τον Π.Φ.Σ.

Τα θύματα δεν είναι μόνα. Πολλές φορές δεν γνωρίζουν κάποιους τρόπους αναζήτησης βοήθειας. Αν πέσει κάποιο περιστατικό βίας ή κακοποίησης στην αντίληψή μας, ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Προωθήστε την "Μάσκα 19", συζητήστε το, για να προλάβουμε να σώσουμε και να βοηθήσουμε όσα περισσότερα θύματα μπορούμε.

Φόρμα παραγγελίας Μάσκας 19


CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου