Χειμερινες αποδρασεις part 2: λιμνες Ζερελια, Πλατανος, Οθρυς (μνημειο C130)


Την προηγούμενη φορά, σας έδειξα το πρώτο μέρος της χειμερινής μας απόδρασης στον νομό Μαγνησίας. Ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε την...ξενάγηση στα υπόλοιπα μέρη που επισκεφθήκαμε. Ο καιρός ήταν στα καλύτερά του, αφού για Δεκέμβριο ήταν ανοιξιάτικος και μας επέτρεψε να το χαρούμε περισσότερο.

Χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούμε και πολύ, μόλις 4 χλμ., βρισκόμαστε στις λίμνες Ζερέλια. Πρόκειται για λίμνες που δημιουργήθηκαν απο πτώση μετεωρίτη, σχεδόν η μια δίπλα στην άλλη και αποτελούν υδροβιότοπο για διάφορα είδη πουλιών. Υπάρχουν μονοπάτια που πηγαίνουν γύρω απο τη λίμνη και το περιβάλλον γύρω απο τις λίμνες, πραγματικά μοιάζει με το γνωστό wallpaper  των windows! Επειδή οι λίμνες είναι πολύ κοντά η μια στη άλλη, μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο στη μια και να πας με τα πόδια στην άλλη.

Μετά απο το όμορφο αυτό τοπίο, ξεκινάμε για τον ιστορικό Πλάτανο, που βρίσκεται κι αυτός λίγο πιο μακριά απο τον Αλμυρό. Είναι ένα χωριό "φάντασμα". Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν εκεί τον 16ο αιώνα και απο τότε το χωριό βίωσε ουκ ολίγες καταστροφές. Κάηκε 6 φορές απο το 1821 με την καταστολή της Επανάστασης, μέχρι και τις 15/8/1943 απο τους Ιταλούς. Το 1960, οι κάτοικοι άρχισαν να το εγκαταλείπουν για το νέο χωριό του Πλάτανου. Σήμερα, αυτό που βλέπει ο επισκέπτης, είναι οτι έχει απομείνει απο τα ρημαγμένα σπίτια και τις δύο εκκλησίες του παλιού χωριού. Ο τόπος σου προκαλεί δέος.


Φεύγοντας απο το χωριό, ξεκινάμε την ανάβαση της Όθρυς, για να βρεθούμε στο μνημείο του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος του C130. Τον Φεβρουάριο του 1991, όπου 63 στρατιώτες και στρατιωτικοί, οι περισσότεροι 18-20 χρονών, βρήκαν τραγικό θάνατο. Η ιστορία λέει πως το αεροπλάνο ξεκίνησε απο το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Αγχίαλο, αλλά λίγο μετά την απογείωση χάθηκε απο τα ραντάρ. Έκανε να βρεθεί 3 μέρες.


Απο εκείνο το σημείο, βλέπαμε μέχρι απέναντι τη θάλασσα. Το βουνό ήταν τόσο όμορφο και καταπράσινο απο τα έλατα, ενώ οι γύρω μακρινές κορυφές που φαινόταν χιονισμένες. Ήταν μια καταπληκτική θέα. παίρνοντας τον δρόμο του γυρισμού χρειάζεται προσοχή, γιατί υπάρχουν αγελάδες ελευθέρας βοσκής, που μπορεί να τις βρείτε να στέκονται στη μέση του δρόμου ή σε καμιά στροφή!


Εδώ τελειώνει η εκδρομή μας. Περάσαμε όμορφα, είδαμε μέρη που δεν είχαμε ξαναδεί και μάθαμε. Σύντομα θα επισκεφθούμε κι άλλα μέρη, η Ελλάδα έχει τόσες oμορφιές! Ή θα μας έρθει ξαφνικά ή θα είμαστε πιο οργανωμένοι. Το σίγουρο είναι πως θα περάσουμε τέλεια!


Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου