5+1 λογοι που μπορει να διαταραξουν την περιοδο σου


Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει περίοδο. Ξεκινάει στην εφηβεία, είναι φυσιολογικό να συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, σε όλες είναι διαφορετική και σηματοδοτεί την αναπαραγωγή. Ουσιαστικά, αν έχουμε περίοδο, μπορούμε και να κάνουμε παιδιά, αφού απελευθερώνεται απο μια εκ των δύο ωοθηκών, ένα τουλάχιστον ωάριο. 

Τί είναι όμως η περίοδος; Με λίγα λόγια και πολύ γενικά, είναι το αίμα που βγαίνει κάθε μήνα απο την μήτρα, μέσω του κόλπου. Πιο συγκεκριμένα, το ενδομήτριο μέσα στη μήτρα, κάθε μήνα εμπλουτίζεται και παχαίνει για να δεχθεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο και να αναπτυχθεί το έμβρυο. Αν δεν γονιμοποιηθεί ωάριο, τότε αποβάλλεται απο το σώμα μαζί με αίμα, για να αναπτυχθεί ξανά και να είναι έτοιμο να υποδεχτεί εκ νέου κάποιο γονιμοποιημένο ωάριο. Αυτό συμβαίνει κάθε μήνα, αναλόγως με τον κύκλο κάθε γυναίκας. Ο κύκλος, μπορεί να διαρκεί 28 μέρες αλλά ποικίλλει απο γυναίκα σε γυναίκα και συνήθως διαρκεί απο 3 μέχρι 7 ημέρες.  Κάποιες γυναίκες, δεν νιώθουν κάποια ενόχληση όταν περιμένουν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Κάποιες άλλες υποφέρουν ή την περνάνε πολύ δυσάρεστα. Όπως και να 'χει, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό!

Υπάρχουν όμως, κάποιοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να διαταραχθεί η περίοδός σου. Δεν χρειάζεται όμως να σε ανησυχήσει κάτι, αφού με μια επίσκεψη στον γυναικολόγο, μπορεί να αντιμετωπιστεί, ως επί το πλείστον, οτιδήποτε. Μερικοί απο αυτούς τους λόγους είναι:

  • Το στρες
  • Η διατροφή
  • Η γυμναστική
  • Η ηλικία
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι τρόποι αντιμετώπισης, διαφέρουν κατά περίπτωση, όπως π.χ. αν υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή, ίσως να σου δώσει κάποια αντισυλληπτικά χάπια μετά απο εξετάσεις αίματος, ή αν το πρόβλημα είναι η διατροφή ίσως θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποια ποιο ισορροπημένη, ή αν υπάρχει θέμα με την ηλικία και είσαι πολύ μικρή, θα πρέπει να δει αν ακόμα σταθεροποιείται ο κύκλος σου, αν είσαι αρκετά μεγάλη, μήπως βρίσκεσαι σε προ κλιμακτήριο κτλ.  

Το θέμα είναι να μην αγχωθείς και βάλεις διάφορα με το μυαλό σου. Με τις κατάλληλες ερωτήσεις και εξετάσεις απο τον γυναικολόγο σου, μπορείς να βρεις τί φταίει και έχει διαταραχθεί ο κύκλος σου. 

Φωτογραφία: Photo by Alexander Sergienko on Unsplash


CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου