8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Στις 8 Μαρτίου του 1857, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη διαδήλωση, απο τις εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη. Οι γυναίκες, διαδήλωναν διεκδικώντας το δικαίωμά τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτή η κίνηση, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση των γυναικείων δικαιωμάτων. 

Μετά τη θεσμοθέτηση της 8ης Μαρτίου, γυναίκες απο όλο τον κόσμο, απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο δόθηκε πρώτα στις γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Ν. Ζηλανδίας το 1853. Έκτοτε, οι γυναίκες κατάφεραν να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν πολλά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στα δημόσια αξιώματα, ίσα εργατικά δικαιώματα, δικαίωμα στην ίση αμοιβή εργασίας μεταξύ γυναικών και ανδρών, δικαίωμα στην εκπαίδευση και την μόρφωση, δικαίωμα στην ψήφο, στην υπηκοότητα, στην υγειονομική περίθαλψη κ.α. Απο το 1975, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τελεί υπό την αίγιδα του ΟΗΕ για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Παρόλα τα δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει έως σήμερα, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν τα αναγνωρίζουν και υποβιβάζουν τις γυναίκες, σχεδόν σε κάθε τομέα της γυναικείας καθημερινότητας: επαγγελματικά, οικονομικά, κοινωνικά. Αξίζει να αναφερθεί, το τρομερά αυξανόμενο ποσοστό γυναικείας κακοποίησης, καθώς και -τα τελευταία χρόνια- το ποσοστό των γυναικοκτονιών ανά των κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου, για πάνω απο έναν αιώνα.  Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, ενώνουμε τις φωνές μας και στηρίζουμε η μία την άλλη.

CONVERSATION

2 Comments: