Νηστεια: 6 φαγητα για την Μεγαλη Εβδομαδα


Σε λίγες μέρες έχουμε το Πάσχα και θα μαζευτούμε με οικογένεια ή φίλους για να το γιορτάσουμε. Κάποιοι νηστεύουν όλη την περίοδο της Σαρακοστής, ενώ άλλοι μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα. Προσωπικά, έχω κάνει και τα δύο, τα τελευταία 2-3 χρόνια όμως, νηστεύουμε μόνο τη Μ. Εβδομάδα. Γιατί νηστεύουμε όμως; Η νηστεία, αποτελεί βασικό στοιχείο της Σαρακοστής και ειδικά της Μ. Εβδομάδας. Είναι ένας τρόπος κάθαρσης του σώματος και της ψυχής, που συνοδεύεται από κατάνυξη, συμφιλίωση και πίστη. Με τη νηστεία, δηλώνουμε το πένθος μας, για τον θάνατο του Χριστού.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, απαγορεύονται ορισμένες τροφές. Σε αυτές ανήκουν τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα αυγά, το λάδι και το ψάρι. Οι παλιότερες γενιές, τηρούσαν το έθιμο έτσι. Φυσικά, αυτό πλέον δεν είναι ο κανόνας. Πολλοί, νηστεύουν με πιο "χαλαρό" τρόπο συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή τους πχ το λάδι ή το ψάρι. 

Όπως και όποτε έχετε αποφασίσει να νηστέψετε, σας έχω εδώ κάποια νηστίσιμα, νόστιμα και θρεπτικά φαγητά που μπορείτε να μαγειρέψετε, για κάθε μέρα της εβδομάδας:

  1. Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια)
  2. Μακαρόνια με σάλτσα (χωρίς τυρί
  3. Καλαμαράκια ή χταπόδι
  4. Διάφορα λαχανικά (αρακάς, φασολάκια, πατάτες γιαχνί)
  5. Σαλάτες
  6. Πίτες χωρίς τυρί ή αυγά (βρίσκονται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ με την ένδειξη νηστίσιμο)

Τέλος, αν θέλετε οπωσδήποτε τυρί και γάλα στη διατροφή σας, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φυτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, καθώς και με γάλα αμυγδάλου, σόγιας κ.α. Όσο για ένα ελαφρύ σνακ, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε φρούτα ή ξηρούς καρπούς.CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου