ΗΠΑ: τα δικαιωματα των γυναικων, οι αντιδρασεις και οι θεση μεγαλων εταιριων


Έχω μέρες που παρακολουθώ στα μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο αυτό πρόκειται να ανατρέψει την ιστορική του απόφαση του 1973 με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις στη χώρα ενώ, 31 πολιτείες έχουν ήδη εντάξει περιορισμούς. Αυτό σημαίνει πώς, όσες πολιτείες απαγορεύσουν ή βάλουν κι άλλους περιορισμούς, επηρεάζουν 36 εκατ. γυναικών και κοριτσιών, που βρίσκονται σε ηλικία κατάλληλη για να τεκνοποιήσουν. Απο αυτές τις αποφάσεις, επηρεάζονται κυρίως οι ασθενέστερα οικονομικά γυναίκες, αφού προφανώς, δεν θα έχουν πρόσβαση σε κάποια κλινική για να κάνουν μια ασφαλή έκτρωση και το πιθανότερο είναι να καταφύγουν σε κάποιο παράνομο ιατρείο. Ένα άλλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν είναι ότι, θα πρέπει να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη πολιτεία ή χώρα, ειδικά όσες ζουν στις νοτιότερες πολιτείες, προκειμένου να προχωρήσουν, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Αν το καλοσκεφτείς, με αυτό το σχέδιο θα καθορίζουν το μέλλον τους.  

Όλη αυτή η ιστορία λοιπόν, πλήττει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών. Σε μια εποχή που έχουμε κατακτήσει τόσα πράγματα, γίνεται προσπάθεια να ελέγξουν και να αποφασίσουν τί θα γίνει με το σώμα μιας γυναίκας, προσπαθώντας να ανατρέψουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973, που αναγνώριζε το δικαίωμα στην άμβλωση σε όλες τις πολιτείες της χώρας. Ένα σχέδιο που αναγκάζει ουσιαστικά, τη γυναίκα να προχωρήσει και να ολοκληρώσει μια εγκυμοσύνη, χωρίς να έχει σημασία αν η ίδια την θέλει, για διάφορους λόγους όπως πχ ο βιασμός, το νεαρό της ηλικίας, η επαγγελματική της εξέλιξη, κάποιο πρόβλημα υγείας, οικονομικά προβλήματα, αν είναι έτοιμη ή γιατί απλά είναι δικαίωμά της! Ένα σχέδιο, με το οποίο κάποιος άλλος μπορεί να ορίζει το σώμα μιας γυναίκας. Επιστροφή στον σκοταδισμό λοιπόν. Πόσο πιο πατριαρχικό! Τί έχει σειρά μετά; Η απαγόρευση της αντισύλληψης;

Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό όμως απο τη στιγμή που δεν ζούμε στις ΗΠΑ; Γιατί υποβιβάζονται οι γυναίκες. Γιατί απλούστατα έχουμε δικαιώματα και δεν πρέπει, δεν μπορεί κανείς να μας τα αφαιρεί ή να αποφασίζει για εμάς, χωρίς να έχουμε κι εμείς λόγο σε αυτό! Τόσο απλά και σε οποιαδήποτε χώρα. Στην Ελλάδα, η άμβλωση αναγνωρίζεται σαν συνταγματικό δικαίωμα, με αναφορές σε διάφορα άρθρα σε ελευθερίες και δικαιώματα τα οποία δεν θα αναφέρω. Στην Ευρώπη, υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν νομικούς περιορισμούς, ενώ άλλες όπως η Μάλτα τις απαγορεύουν πλήρως.

Τα social media έχουν πάρει φωτιά. Οι γυναίκες όλου του πλανήτη και οι φεμινιστικές οργανώσεις, έχουν ξεσηκωθεί και είναι οργισμένες, ενώ οι διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι μεγάλες εταιρίες όπως οι Apple, Amazon, Levi's,Citygroup, Uber κ.α., είναι διατεθειμένες να στηρίξουν τις εργαζόμενές τους που θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε άμβλωση και να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησής τους, απο τη μια πολιτεία στην άλλη. 

"Δικό μου σώμα, δική μου επιλογή"


Photo by Jasmine on Unsplash

CONVERSATION

2 Comments:

  1. Πραγματικά ένα τεράστιο και πολύ δύσκολο θέμα, και θλιβερό που τίθεται ξανά επί τάπητος, και σε κάνει να σκέφτεσαι τι άλλο θα ακολουθήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς έτσι είναι. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα προχωρήσει αυτό το σχέδιο γιατί μετά μπορεί να έχουν σειρά τα δικαιώματα πχ των ομοφυλόφιλων, η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και ποιος ξέρει ποιος άλλος!

      Διαγραφή