Νευρική ανορεξία: τί είναι, πώς την αναγνωρίζεις και πώς αντιμετωπίζεται;


Σε μια εποχή έντονης προβολής  της εικόνας ενός ανθρώπου απο τα social media,τηλεόραση, internet κτλ., την προβολή πρότυπων σώματος σύμφωνα με τη διεθνή showbiz, είναι λογικό και επόμενο να επηρεαζόμαστε άνδρες και γυναίκες. Τα τέλεια γυμνασμένα σώματα, οι πολυπόθητες καμπύλες, τα λαμπερά πρόσωπα αποτελούν όνειρο για πολλούς απο εμάς και προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα με κάθε δυνατό τρόπο. Η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους είναι αναπόφευκτη, όση αυτοπεποίθηση κι αν έχουμε. 

Μέσα σε όλο αυτό, αναπτύσσονται διαταραχές που μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες για τον οργανισμό μας. Μια απο αυτές, είναι και η νευρική ανορεξία. Τί ακριβώς είναι, πώς την αναγνωρίζουμε, τί μπορεί να προκαλέσει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Θα σας τα πώ όλα παρακάτω.

Η νευρική ανορεξία είναι μια ψυχιατρική ασθένεια, που επηρεάζει άνδρες και γυναίκες, απο την εφηβεία και μετά. Οι γυναίκες που είναι αντιμέτωπες με την νευρική ανορεξία, ασχολούνται συνεχώς με το σχήμα του σώματός  τους και το βάρος τους, ενώ και οι άντρες γυμνάζονται ακατάπαυστα και προσπαθούν να αποκτήσουν το τέλειο σώμα, παίρνοντας στεροειδή και διάφορα άλλα σκευάσματα.

Μερικές ενδείξεις της ασθένειας αυτής, είναι: απώλεια βάρους ασύμβατη με την ηλικία του ατόμου, κρύα άκρα, κόπωση ή λιποθυμία και όσο εξελίσσεται η ασθένεια, διακοπή περιόδου και άλλα προβλήματα υγείας. Η δίαιτα δεν είναι η αιτία της ασθένειας, μπορεί να είναι όμως το έναυσμα. Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωσή της είναι το άγχος, η κατάθλιψη, η κακοποίηση, κάποια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος ακόμα και οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. 

Τα ψυχιατρικά συμπτώματα και συμπεριφορές των ατόμων που είναι αντιμέτωπα με την νευρική ανορεξία, είναι διάφορα. Έχουν έντονους φόβους σε οτι αφορά την αύξηση βάρους. Ακολουθούν αυστηρά, συγκεκριμένους κανόνες για το φαγητό , αγχώνονται πολύ και γίνονται εμμονικά με τις ώρες που πρέπει να τρώνε, καθώς και με κάποιες τελετουργίες που αφορά το φαγητό τους, όπως π.χ. κόβουν το φαγητό τους σε πάρα πολύ μικρά κομμάτια για να γίνεται σωστότερη κατανάλωση. Επίσης, υποφέρουν απο απώλεια συγκέντρωσης. Η εικόνα που έχουν το σώμα τους είναι εντελώς παραμορφωμένη, που σημαίνει οτι μπορεί να κοιτάζουν το υπερβολικά αδύνατο σώμα τους στον καθρέφτη και να βλέπουν ένα ζουμερό, παχύ είδωλο του εαυτού τους. Αυτό το τελευταίο, οδηγεί σε απώλεια σεξουαλικής όρεξης. Επίσης, μπορεί να παίρνουν καθαρτικά, να κρύβουν φαγητό ή να λένε πως έχουν διάφορες τροφικές αλλεργίες για να αποφύγουν το φαγητό, να ελέγχουν το πόσο αδύνατοι είναι τσιμπώντας διάφορα σημεία του σώματός τους και να ασκούνται υπερβολικά και συνεχώς ενώ δεν το χρειάζονται και δεν το αντέχουν. 

Για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια αυτή, χρειάζεται γιατρό ή ψυχίατρο, όπως επίσης το άτομο να έχει επίγνωση της κατάστασής του. Η έγκαιρη αντιμετώπιση, μπορεί να σώσει μια ζωή. Αν νομίζετε οτι εσείς ή κάποιος γνωστός σας βρίσκεται στην κατάσταση αυτή, θα πρέπει να ενεργήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. 


Photo by Olenka Kotyk on Unsplash

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου