Mobbing ή εργασιακος εκφοβισμος


Όλοι ή έστω οι περισσότεροι, έχουμε δυστυχώς βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας τον εκφοβισμό. Δεν υπάρχει λίγο ή πολύ, στην παιδική μας ηλικία ή στην ενήλικη ζωή μας, είναι κάτι δύσκολο, είναι κάτι σοβαρό. Είναι κάτι που μας τραυματίζει ψυχικά. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, και να εξελιχθεί σε καθημερινό εφιάλτη. Με αυτό ακριβώς θα ασχοληθώ σήμερα: το mobbing.

Το σύνδρομο mobbing, είναι ο εργασιακός εκφοβισμός. Γενικά, είναι η τοξική και υποτιμητική συμπεριφορά μέσα σε έναν χώρο εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, είναι η παρενόχληση που υφίσταται ένας υπάλληλος απο τους συναδέλφους του ή τους ανώτερους στην ιεραρχία. Αυτή η παρενόχληση είναι ψυχολογική και ηθική, μπορεί όμως να οδηγήσει αρκετές φορές και σε σωματική. Το θύμα, αργά και μεθοδικά, αρχίζει να αποξενώνεται απο την ομάδα, εως ότου αποξενωθεί εντελώς. Η επιλογή του μπορεί να γίνει με βάση το φύλο, την εξωτερική εμφάνιση, τις κοινωνικές/πολιτικές/θρησκευτικές πεποιθήσεις, την απόδοσή του μέσα σε μια ομάδα κ.α. Το mobbing μπορεί επίσης να πάρει και εκδικητικό χαρακτήρα, π.χ. λόγω αναφοράς κάποιου περιστατικού σε κάποιον ανώτερο. 

Υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν προς την κατεύθυνση του mobbing, τα οποία μπορεί αρχικά να μην αναγνωρίσει το θύμα και που σιγά σιγά, μπορούν να κλιμακωθούν σε σοβαρό εκφοβισμό. Αρχικά, μπορεί να γίνεται αμφισβήτηση των αποφάσεων του σχετικά με κάποιο project ή κάποια άλλη εργασία, ειρωνική συμπεριφορά και κακεντρεχή σχόλια σχετικά με τις γνώσεις του ή τις σπουδές του, τα οποία αργότερα μπορεί να επεκταθούν και σε πιο προσωπικά πράγματα όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ηλικία, η εθνικότητα κτλ. Επίσης, η ανάθεση εργασιών για πράγματα στα οποία ο εργαζόμενος δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ή δεν έχει εκπαιδευτεί, κριτική για την πορεία της δουλειάς ή το αποτέλεσμα αυτής, φήμες, σεξουαλική παρενόχληση κ.α.  Όλα αυτά, συνεπάγονται προβλήματα υγείας που αρχίζει να αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος που υφίσταται την κατάσταση αυτή σε καθημερινή βάση. Τα προβλήματα αυτά συνήθως εκδηλώνονται με ψυχοσωματικά, άγχος, φόβο ελάττωση παραγωγικότητας Πολλές φορές, το ίδιο το θύμα, θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αμφισβητήσει τον εαυτό του, τα προσόντα του και να αναρωτηθεί αν όντως έχουν δίκιο οι υπόλοιποι συνάδελφοι, με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγείται στην παραίτηση.

Στην Ελλάδα, η νομική προστασία και νομοθετική πρόβλεψη είναι ελλιπής. Οι εργαζόμενοι, προστατεύονται μόνο απο γενικότερες διατάξεις για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσωπικότητας, παρά απο την εργατική νομοθεσία. Τα θύματα όμως, μπορούν να καταγγείλουν τα περιστατικά αυτά με τρεις τρόπους:
  1. μήνυση για παραβίαση ίσης μεταχείρισης 
  2. αγωγή ( για ηθική βλάβη, για μεταβολή όρων εργασίας, για καταγγελία της συμβάσης για λόγους εκδίκησης, εμπάθειας ή καταχρηστικότητας εργαζομένου)
  3. αναφορά στον συνήγορο του πολίτη
Υπάρχει το σωματείο "No mobbing at work" που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη και ιδρύθηκε το 2019. Στόχος του σωματείου είναι η αντιμετώπιση της ηθικής παρενόχλησης και βίας στον εργασιακό χώρο. Οι δράσεις του σωματείου είναι:
  • η πρόληψη του φαινομένου
  • η έρευνα του φαινομένου σε Ελλάδα και Ευρώπη
  • η συνεργασία με φορείς και ιδρύματα για την προαγωγή των παραπάνω με στόχο την ενημέρωση και την προστασία του θύματος
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σωματείο στο info@nomowo.org

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου