Ψυχικη υγεια: μη διστασεις να ζητησεις βοηθεια


Ο εαυτός σου. Το μυαλό σου. Τα τέρατα που μπορεί να δημιουργήσει. Το τρομακτικό μέρος που μπορεί να σε οδηγήσει.

Πόσοι απο εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή τους, δεν είχαν σκέψεις σκοτεινές, τρομακτικές; Πόσοι το συνειδητοποιήσαμε και νιώσαμε απόλυτα τρομοκρατημένοι; Μπορεί να περνάμε μια δύσκολη περίοδο, μπορεί να ζήσαμε κάποια στρεσογόνο κατάσταση, μπορεί να φταίει η πανδημία, μπορεί να βιώσαμε ένα τραυματικό γεγονός, μια τεράστια αλλαγή στη ζωή μας ή οτιδήποτε μπορεί να μας έχει προκαλέσει τρομερό άγχος και έφερε τα πάνω κάτω. Πώς το αντιμετωπίζει το μυαλό μας αυτό; Δημιουργώντας αυτές τις σκέψεις. Θα εξηγήσω αμέσως τί εννοώ.

Όταν βιώνουμε ή βιώσαμε κάτι απο τα παραπάνω, το μυαλό αρχίζει και φτιάχνει "μηχανισμούς άμυνας". Αυτοί οι μηχανισμοί, μπορούν να είναι τρομακτικές σκέψεις ή φανταστικά σενάρια, πράγματα που δεν ισχύουν, που μπορεί να αποτελούν μέρος ή τους ίδιους τους φόβους μας. Δημιουργεί λοιπόν "τέρατα" που, είναι μεν πολύ θορυβώδη και εντυπωσιακά -αφού μπορούν να μας τρομοκρατήσουν σε σημείο που αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας- είναι όμως, εντελώς ακίνδυνα. Είναι ένας τρόπος, όχι και τόσο ευχάριστος, να μας αποσπάσει την προσοχή, απο το πραγματικό πρόβλημα, (στρες, απώλεια, τραύμα κτλ) αλλά όχι το ιδιο το πρόβλημα. Δεν έχεις τρελαθεί λοιπόν, απλά έπεσαν πάρα πολλά και έπεσαν όλα μαζί.

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που πρέπει να κάνεις, είναι να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις αυτά τα τέρατα, να βγεις από το σκοτεινό αυτό μέρος. Θα πρέπει να μπορέσεις να το αναγνωρίσεις. Ξέρω, πως όταν συμβαίνει αυτό, είναι κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που μπορεί να σε παραλύσει απο φόβο. Μπορείς να το αντιμετωπίσεις μόνη σου, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεσαι, μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ψυχολόγου. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, υπάρχει μόνο αυτό που σου ταιριάζει. Υπάρχουν επίσης γραμμές υποστήριξης, όπως το Μίλα μου και η Γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που λειτουργούν ανώνυμα. Μην βασανίζεσαι όμως και μη φοβάσαι να μιλήσεις για αυτό.  Δεν είσαι μόνη. Υπάρχει τρόπος να βγεις από εκεί.  Θα σε ξαλαφρώσει, θα σε βοηθήσει.

Αν το έχεις ζήσει ποτέ αυτό, αν παλεύεις ή αν τα έχεις ήδη καταφέρει να βγεις από αυτή τη δίνη, να ξέρεις, ότι είμαι πραγματικά περήφανη για εσένα!


*Το παραπάνω κείμενο, αποτελεί μέρος προσωπικών γνώσεων, βιωμάτων και εκτιμήσεων. 
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή αντιμετώπισης για οποιοδήποτε θέμα ή άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος. Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας, συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο.

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου