Ο θανατος της Mahsa Amini είναι η σταγονα που ξεχειλισε το ποτηρι



Τις τελευταίες μέρες, το Ιράν βράζει απο οργή, για τον θάνατο της Mahsa (Gina) Amini. Η 22χρονη, έχασε τη ζωή της απο τα χέρια της Αστυνομίας των Ηθών, όπως λέγεται. Ο θάνατος της προήλθε απο το άγριο ξυλοδαρμό της. Ο λόγος; Δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της, γιατί ξέφευγαν λίγες τούφες απο τα μαλλιά της. Η Mahsa, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εγκεφαλικά νεκρή και πέθανε την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τον αδερφό της, που ήταν παρών την ώρα της σύλληψής της, η κοπέλα βασανίστηκε και εξευτελίστηκε, μέσα στο βαν με το οποίο μεταφέρθηκε.

Κάποτε, η ζωή των Ιρανών γυναικών ήταν πολύ διαφορετική. Σχηματίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Γυναικείων Οργανώσεων απο 15 γυναικείες οργανώσεις (1959), είχαν δικαίωμα ψήφου (1963), στα χρόνια που ακολούθησαν μπορούσαν να έχουν κυβερνητικά και πολιτικά αξιώματα, απέκτησαν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε οτι αφορούσε τον γάμο,  το διαζύγιο, την επιμέλεια των παιδιών, καταργήθηκε η πολυγαμία, νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις και τέλος, απέκτησαν ίσα δικαιώματα σε εργασία και αμοιβή (1975).  Απο το 1979, όταν ο τότε Σάχης ανατράπηκε και η χώρα πέρασε στα χέρια των φανατικών ισλαμιστών, τους αφαιρέθηκαν σχεδόν όλα τα δικαιώματα και επιβλήθηκαν καταπιεστικοί κανόνες, όπως η κάλυψη του γυναικείου σώματός με hijab και μακριά ρούχα, επαναφορά της πολυγαμίας, απαγόρευση εισόδου σε διάφορα μέρη όπως γήπεδα (κάτι που άλλαξε το 1997), να κολυμπούν με μαγιό κ.α. Το θεοκρατικό, σκληρό καθεστώς, κρύβει κινδύνους για τη ζωή τους εάν δεν ακολουθούν πιστά τους κανόνες. Υπάρχουν φεμινιστικές οργανώσεις στη χώρα που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών, δυστυχώς όμως οι φανατικοί ισλαμιστές, τις αντιμετωπίζουν ακόμα ως κατώτερες. 

Έχουν φτάσει όμως στα όριά τους. Ο άδικος θάνατος της Mahsa Amini, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Χιλιάδες γυναίκες και άνδρες στο Ιράν, έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της 22χρονης. Γυναίκες καίνε hijab, κόβουν τα μαλλιά τους, φωνάζουν οργισμένες, αγανακτισμένες. Το Ιράν, στην προσπάθειά του να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες αυτές, ρίχνει το ίντερνετ για να μην μπορεί ο κόσμος να δει τί συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στέλνει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να τις καταστείλει. Γίνεται χρήση ωμής βίας και σκοτώνονται δεκάδες διαδηλωτές. Παγκοσμίως, εκατομμύρια γυναίκες, άντρες και φεμινιστικές οργανώσεις,  συγκεντρώνονται και κάνουν πορείες, ανεβάζουν stories και φωτογραφίες, βίντεο, προσπαθώντας να γίνουν η φωνή των Ιρανών γυναικών, να τις υποστηρίξουν. Η διεθνής κατακραυγή δεν φαίνεται να πτοεί όμως την Ιρανική κυβέρνηση. Έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους πάνω απο 50 διαδηλωτές. Όποιος είναι εναντίον του καθεστώτος θεωρείται εχθρός ή όπλο ξένων δυνάμεων.

Εν έτη 2022, για άλλη μια φορά βλέπουμε πόσο επικίνδυνο είναι, σε κάποιες χώρες να είσαι γυναίκα. Πόσο εύκολα μπορούν να αφαιρέσουν μια γυναικεία ζωή. Πως δεν έχει καμία αξία αυτή η ζωή. Πόσο κατώτερη μπορεί να είναι. Υποστηρίζουμε τις γυναίκες αυτές, με όποιον τρόπο μπορούμε, αγωνιζόμαστε για τις αδερφές μας, προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, την ιστορία. Ας γίνουμε εμείς οι φωνές τους. Ας μην ξεχαστούν ποτέ τα ονόματά τους.

Mahsa (Gina) Amini. Hadis Najafi. Hannaneh Kia. 


Φωτογραφίες: pinterest @itsmahlla 

                       jomohair.tumblr.com


CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου