"...Η μεγαλυτερη γυναικεια επανασταση, ο φεμινισμος και η ενωση του παγκοσμιου γυναικειου πληθυσμου, έχουν επίκεντρο το Ιράν..."


Απο τη στήλη αυτή, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γυναίκες του Ιράν. Γυναίκες καταπιεσμένες, αδικημένες, στερημένες των δικαιωμάτων τους, που όμως μέτα τη δολοφονία της Mahsa Amini ξεσηκώθηκαν αγανακτισμένες, ενάντια στο σκληρό, θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Η γυναικεία επανάσταση στη χώρα ξεκίνησε, εδώ και σχεδόν 15 μέρες, μετρώντας καθημερινά θύματα, γυναίκες και άνδρες. Αυτά όμως, τα έχω γράψει σε άλλο άρθρο.

Οι Ιρανές γυναίκες, ύψωσαν ανάστημα. Εναντιώθηκαν στη σκληρή πατριαρχική κοινωνία όπου ζουν. Το μόνο που χρειάστηκε, ήταν μια μικρή σπίθα. Απο εκεί, η σπίθα έγινε φωτιά που εξαπλώθηκε εκτός ιρανικών συνόρων και έγινε παγκόσμιο φαινόμενο. Παρά τον φόβο που νιώθουν, μίλησαν, ακούγονται οι φωνές τους, διαμαρτύρονται για τον θάνατο της αδερφής τους, τρέχουν καταπάνω στις δυνάμεις που προσπαθούν να τις κάνουν να σιωπήσουν, να καταπνίξουν την επανάστασή τους. 

Εκεί λοιπόν, που η Ιρανική κυβέρνηση προσπαθεί με τη βία να τις κάνει να σωπάσουν, έρχονται οι αδερφές τους ανα την υφήλιο, να τις υποστηρίξουν. Γίνονται οι φωνή τους, κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατακλύζουν τους δρόμους, φωνάζουν, άνδρες συμμετέχουν και τις υποστηρίζουν. Η μεγαλύτερη γυναικεία επανάσταση, ο φεμινισμός και η ένωση του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού, έχουν επίκεντρο το Ιράν. Blogs, βίντεο και φωτογραφίες στα social media, κ.α. αναδεικνύουν το θέμα, δίνοντας ακόμη περισσότερη δύναμη στη φωνή τους. 

Οι γυναίκες αυτές, εκφράζουν όσα είναι μέσα σε κάθε μία απο εμάς. Καμία γυναίκα, δεν θα έπρεπε να προσδιορίζεται απο αυτά που φοράει. Καμία γυναίκα, δεν είναι οτι φοράει. Καμία γυναίκα, δεν θα έπρεπε να καταπιέζεται απο κανέναν, σε οτι αφορά την προσωπικότητά της, την πίστη της, τον τρόπο ζωής της, οτιδήποτε. Καμία γυναίκα, δεν πρέπει να χάνει τα βασικά της ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε γυναίκα δικαιούται να είναι ελεύθερη και να έχει το δικαίωμα της επιλογής. 

Σήμερα, γράφω για μερικές απο τις πιο δυνατές, αποφασισμένες και γενναίες γυναίκες. Εκείνες που θυσιάστηκαν, εκείνες που διεκδικούν αυτά που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς είναι δικά τους. 


Βίντεο: www.tiktok.com@sepdanivideo

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου