Διον: η αρχαια πολη στους προποδες του Ολυμπου


Ένα μέρος που πάντα ήθελα να επισκεφθώ είναι το Δίον, στον νομό Πιερίας. Σε όλα τα χρόνια που ανεβοκατεβαίναμε στη Θεσσαλονίκη, πάντα αναρωτιόμουν τί είναι. Μου αρέσει πολύ να επισκέπτομαι αρχαιολογικούς χώρους, νιώθω σαν να ζω κι εγώ με τη φαντασία μου εκεί, να φαντάζομαι πώς μπορεί να έμοιαζαν. Να που τελικά, ποτέ δεν είναι αργά και πήγα με τη δική μου οικογένεια. Ήταν μαγευτικό. 

Στους πρόποδες του Ολύμπου, σε ένα υπέροχο καταπράσινο μέρος, βρίσκεται το αρχαίο Δίον. Κάποτε υπήρξε μια μεγαλόπρεπη, ιερή πόλη που άκμασε και ήταν αφιερωμένη στους Θεούς του Ολύμπου. Παρκάραμε, πληρώσαμε τα εισιτήριά μας και περάσαμε να τη δούμε. Υπήρχαν μονοπάτια για να μπορούμε άνετα να περπατήσουμε. Το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν οι πηγές και ο ποταμός Βαφύρας. Προχωρώντας δεξιά, βρεθήκαμε στην Αρχαία πόλη. 

Το μέγεθος και η δομή της πόλης, ήταν εντυπωσιακά, με δρομάκια που οδηγούν σε διάφορα σημεία της. Μπορούσα πολύ άνετα να φανταστώ πώς περίπου θα ήταν την εποχή της ακμής της. Σε κάποια κτίρια υπήρχαν και αγάλματα, όπως π.χ. στις οικίες του Ζώσα και της Λήδας. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο όμως ήταν η έπαυλη του Διόνυσου. Η διαρρύθμιση και το μέγεθος του κτίσματος, τα αγάλματα και το λουτρό, πρέπει να ήταν το λαμπρότερο απο όλα τα κτίρια. Είδαμε την Επισκοπική βασιλική, τις Ιερές Θέρμες, που ήταν δημόσιος χώρος, με δημόσιες τουαλέτες και αγορά, ενώ λίγο πιο κάτω ήταν και το Ωδείο. 

Περπατώντας προς την αντίθετη πλευρά, βρεθήκαμε στο Ιερό του Ασκληπιού και λίγο πιο κάτω, στο Ελληνιστικό Θέατρο. Εκπληκτικό. Το μέρος είναι αρκετά μεγάλο, αλλά δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε τα Ιερά του Δία και της Δήμητρας, καθώς και το Ρωμαϊκό θέατρο. 

Αυτό που σχολιάσαμε ιδιαίτερα, ήταν ο τρόπος που κατάφεραν να φέρουν τις πέτρες στην περιοχή και τον τρόπο που έχτισαν τα πάντα οι πρόγονοί μας. Σήμερα έχουμε προγράμματα, τεχνολογία που μας βοηθάνε να τα δούμε ολοκληρωμένα, πριν καν τελειώσει η κατασκευή τους. Τότε δεν είχαν όλα αυτά που μας διευκολύνουν κι όμως όλα ήταν εκεί όπου έπρεπε να είναι, στο  μέρος και τις διαστάσεις που έπρεπε. 

Αν βρεθείτε στην περιοχή, μην αμελήσετε να το επισκεφθείτε, αξίζει και με το παραπάνω. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση, μπορείτε να δείτε εδώ το βίντεο που τράβηξα για εσάς!


Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου