Δ.ΥΠ.Α., ενας νεος κοσμος

 


Γράφει η Βαρβάρα Πασχαλίδου

Φίλες/οι μου, καθώς σερφάρω στο Internet, τυχαία βλέπω μια διαφήμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Αναφέρεται στις Ημέρες Καριέρας. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον και μετέβη στον σύνδεσμο. Εκεί, πληροφορήθηκα ότι πρόκειται για ημερίδες, που γίνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στόχο έχουν να φέρουν σε άμεση επαφή όσους αναζητούν εργασία με εκπροσώπους εταιρειών που ψάχνουν κατάλληλο προσωπικό.

Κατόπιν, επισκέφτηκα την ιστοσελίδα της  Δ.ΥΠ.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.), για να μάθω περισσότερα. Με καλωσόρισε ένα λευκό συννεφάκι, πρόθυμο να με εξυπηρετήσει. Στην αρχική σελίδα, βρήκα επιλογές όπως Ανοιχτά Προγράμματα. Στο e-magazine μπορείτε να  λάβετε πληροφορίες για όλα τα τελευταία νέα. 

Συγκεκριμένα, εάν επιθυμείτε να βρείτε εργασία, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον αρμόδιο υπάλληλο της υπηρεσίας (ΚΠΑ2), όπου υπάγεται ο τόπος κατοικίας σας και να δηλώσετε ενδιαφέρον, για κάποιο από τα πολλά ανοιχτά προγράμματα απασχόλησης. Είναι απαραίτητο το δελτίο ανεργίας σε ισχύ, για την ένταξη σε πρόγραμμα της Δ.ΥΠ.Α.

Ξέρετε τι είναι το EURES; Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EURES (European Employment Services) εγκαινιάστηκε το 1994, για να συντονίσει τη διακρατική πολιτική κινητικότητας των εργαζομένων, σύμφωνα με τη βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων (άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρθρο 45 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Το Δίκτυο EURES παρέχει ενημέρωση, συμβουλευτική, υπηρεσίες πρόσληψης, αλλά και διευκολύνει όσους αναζητούν εργασία σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Οι υπηρεσίες EURES. προσφέρονται δωρεάν από τα αντίστοιχα Μέλη και Εταίρους. Δεν επιβαρύνουν με κανέναν τρόπο τους αιτούντες εργασία ή τους εργοδότες.

Επιπλέον, προς ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, υπάρχει λίστα με επιδόματα – βοηθήματα. Για παράδειγμα επίδομα ανεργίας, ηλεκτρονική αίτηση για την Τ.Ε.Α. (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης), παροχές μητρότητας, ειδικά βοηθήματα, βοηθήματα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, επίδομα μακροχρονίως ανέργων, επιδοματικά μέτρα COVID 19 και άλλες παροχές. Παροχές δηλαδή, που αφορούν στο επίδομα διαθεσιμότητας και στην παροχή λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει τί ταιριάζει στην περίπτωσή του.

Ακόμη, παρέχεται ημερήσια φιλοξενία και φροντίδα από βρεφονηπιακούς σταθμούς των βρεφών και των νηπίων των εργαζομένων και ανέργων γονέων, που είναι δικαιούχοι των παροχών Δ.ΥΠ.Α., σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά. Σε περίπτωση που θέλετε να στείλετε τα παιδιά σας στις παιδικές κατασκηνώσεις το καλοκαίρι, οφείλετε να ξέρετε ότι δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος, πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας. Επιπρόσθετα, συμμετέχουν κι αυτοί που έλαβαν από τη Δ.ΥΠ.Α. 50 μέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή επιδότηση ανεργίας ή μακροχρόνιας ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή συγκέντρωσαν 50 μέρες, αθροιστικά από τα παραπάνω ή είναι εγγεγραμμένοι/ες στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α., με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον 4 μηνών και, παράλληλα κατά το προηγούμενο έτος έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει συγκεκριμένα ανώτατα όρια, τα οποία ορίζονται από τη Δημόσια Πρόσκληση.

Ως προς την ψυχαγωγία, εκτός του Κοινωνικού Τουρισμού που απευθύνεται σε εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, δίνονται δωρεάν δελτία θεάματος και βιβλίων με συμβεβλημένα θέατρα και βιβλιοπωλεία. Ωστόσο, για να είναι έγκυρη η συμμετοχή απαιτείται από τον ενδιαφερόμενο να γίνει ηλεκτρονική αίτηση και προσκόμιση των δικαιολογητικών (όπως σε όλες τις αιτήσεις) προς τη Δ.ΥΠ.Α.

Τέλος, αξιοποιείστε προγράμματα που «τρέχουν» σε τακτά χρονικά διαστήματα για ανέργους ή μη, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη χρηματοδοτική συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Νόμος 4822/2021). Ωφελούμενοι ως επί το πλείστον είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων Δ.ΥΠ.Α., άνω των 18 που έχουν απολυτήριο γυμνασίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε: 

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου