Σεισμος σε Τουρκια-Συρια: οι σκεψεις μου

 

2,5 μέρες έχουν περάσει απο το φονικό 7,8R στη γειτονική χώρα. Ήταν τέτοια η έντασή του που επηρέασε το ίδιο και την Συρία. Πόλεις ισοπεδώθηκαν, άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στα χαλάσματα και οι νεκροί μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν ξεπεράσει τις 7000, στη Συρία τους 2500. Ο σεισμός, βρήκε τον κόσμο να κοιμάται αφού έγινε στη μέση της νύχτας και κανένας δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Οι αρχές απεγκλωβίζουν συνεχώς κόσμο. Η βοήθεια διεθνώς ήταν άμεση, ενώ σήμερα απο την Ελλάδα αναχώρησε και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ.  

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει πάρα πολύ μετασεισμοί, μεγάλης έντασης. Αυτό δυσκολεύει το έργο των διασωστών, οι οποίοι πρέπει να κινούνται γρήγορα, καθώς ο χρόνος και το ψύχος δεν είναι ε το μέρος τους. Οι σεισμολόγοι, αυτές τις μέρες, μιλάνε συνεχώς, εξηγώντας πως κινήθηκαν οι πλάκες και πώς η συσσωρευμένη ενέργεια με το πέρασμα των χρόνων, έδωσε αυτόν τον καταστροφικό σεισμό. 

Τα κανάλια αυτές τις μέρες ασχολούνται περισσότερο με αυτό. Δυστυχώς, οι εικόνες είναι τρομακτικές, το μέγεθος της καταστροφής, ασύλληπτο. Χθες, ένα απο τα πλάνα που έδειχναν στις ειδήσεις, ήταν το βίντεο που τράβηξε μια εγκλωβισμένη γυναίκα, μέσα απο τα χαλάσματα. Ήταν τόσο τρομακτικό, τόσο αγχωτικό. Ελπίζω να βγήκε απο εκεί μέσα σώα με την οικογένειά της. Ένα νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό, η μαμά του όμως δεν τα κατάφερε. Ένας πατέρας κρατούσε το χέρι της νεκρής κόρης του, που βρισκόταν θαμμένη στα χαλάσματα. Θεε μου, πόσος πόνος. 

Ο σεισμός, είναι κάτι που φοβάμαι πολύ, δεν ξέρεις πού θα σε βρεί, πότε και τί ένταση θα έχει. Δεν έχω τον έλεγχο. Παγώνω. Πολλοί είναι αυτοί που με κοροϊδεύουν για αυτό. Όταν έγινε ο σεισμός το καλοκαίρι του 2019 στην Αθήνα 5,3R, πήρα την οικογένειά μου και έφυγα, πήγα στο χωριό του άντρα μου. Ακόμα με δουλεύουν για αυτό. 'Ολοι. Δεν με πειράζει όμως. Δεν ένιωθα ασφαλής.

Εύχομαι αυτή η δοκιμασία για τις δύο χώρες να τελειώσει σύντομα. Δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια σε τέτοιες καταστροφές. Ας θυμόμαστε, πως μια χώρα δεν την κάνουν μόνο οι πολιτικοί της και οι σχέσεις που μπορεί να έχουν με τη δική μας. Ο κόσμος βασανίζεται και θα πρέπει να είμαστε εκεί για αυτούς, με όποιο τρόπο μπορούμε. Αυτές είναι οι στιγμές, που πρέπει να δείχνουμε την ανθρωπιά μας. 

Οι σκέψεις και οι προσευχές όλων, είναι στην Τουρκία και στη Συρία. 

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου